Belangrijke feiten over de eerste fase van herstel na een beroerte

Elke beroerte is anders, en de herstelervaring van elke patiënt na een beroerte is dat ook. Net zoals uw symptomen afhangen van de ernst van de beroerte en de behandeling die u heeft ondergaan, zal uw vermogen om bepaalde functies terug te krijgen en te werken aan herstel ook afhangen van een verscheidenheid aan verschillende fysieke factoren. Het helpt echter om iets meer te weten over wat u de komende dagen en weken kunt verwachten.

Je hebt geleerd over de verschillende stadia van herstel na een beroerte, maar om deze ervaring te vereenvoudigen en de herstelkansen te verbeteren, is het belangrijk om meer te weten over elke fase. Als een patiënt of geliefde onlangs een beroerte heeft gehad en de motorische controle aan één kant van zijn lichaam heeft verloren, bevindt hij zich waarschijnlijk in fase 1 van zijn herstelproces.

Maar wat betekent “fase 1” precies en hoe kunnen patiënten en hun zorgverleners door dit eerste hoofdstuk van de reis naar herstel navigeren ? Laten we beginnen met het opsplitsen van de aard van deze eerste fase. Nadat u de basisprincipes van uw voortgang in fase 1 begrijpt, begint u met het toepassen van enkele van de nuttigste hersteltechnieken om de tweede fase te bereiken.

Wat is fase 1 van herstel na een beroerte?

Bij een beroerte is er sprake van zuurstoftekort in de hersenen. Deze schade treedt meestal op in een specifiek deel van de hersenen, als zuurstof niet snel genoeg wordt hersteld, kan het de hersencellen permanent doden of beschadigen, wat resulteert in verschillende niveaus van verlamming. Vanwege de manier waarop de hersenen interageren met zenuwen en spieren, kan schade aan de linkerkant van de hersenen leiden tot verlamming aan de rechterkant van het lichaam en vice versa.

Na een beroerte zijn je hersenen niet alleen beschadigd; het reageert actief op deze schade en probeert zichzelf te beschermen tegen verder trauma . Deze reactie kan gedurende de stadia van een beroerte evolueren, maar begint meestal met slappe verlamming.

Slappe verlamming

Stadium 1 vertegenwoordigt eigenlijk deze eerste periode van shock direct na een beroerte. Slappe verlamming, een medische term voor volledig gebrek aan vrijwillige beweging, treedt vaak op tijdens stadium 1. Deze verlamming wordt veroorzaakt door zenuwbeschadiging, het hindert de spieren die de juiste signalen van de hersenen ontvangen, ongeacht of de hersenen nog steeds in staat zijn die signalen om te zetten in het bewegen van spieren.

Wanneer iemand een beroerte heeft gehad en zich in deze vroege staat van slappe verlamming bevindt, kunnen ze geen spierbewegingen op gang brengen aan de aangedane zijde van hun lichaam. Als dit lang genoeg aanhoudt zonder tussenkomst of fysiotherapie, worden de ongebruikte spieren veel zwakker en beginnen ze te atrofiëren. Simpel gezegd, spieren moeten worden gebruikt om hun tonus en definitie te behouden en slappe verlamming voorkomt dat spieren dit belangrijke werk doen.

Hypotonie

Hypotonie is de medische term voor deze lage spierdefinitie, die zwakte en gevoelloosheid veroorzaakt en daardoor de kwaliteit van leven van een patiënt ernstig verstoort . Naast therapieoefeningen en behandelingen die de ernst van hypotonie verminderen, vereist deze fase 1-aandoening ook aanpassingen van de levensstijl om de aangedane ledematen te beschermen tegen letsel.

Hypotonie verhoogt het risico van een patiënt op letsel en verslechtering naarmate hij herstelt, omdat hij niet in staat is trauma op te merken of zijn ledematen zelf te herpositioneren. Gelukkig kunnen hun onaangetaste lichaamsdelen een grote rol spelen bij het herstel. Door hypotonie aangetaste ledematen kunnen worden bewogen en ondersteund door de niet-aangedane ledematen of hulpmiddelen, die kunnen variëren van een armsteun voor uw arm tot een voetensteun voor uw rolstoel. Dit voorkomt dat ledematen met hypotonie gewond raken.

Verzorgers spelen ook een belangrijke rol bij het helpen van patiënten om letselrisico’s te minimaliseren en het tempo van genezing te versnellen tijdens hypotonie. Het wordt veroorzaakt door ernstig sensorisch verlies, dus het kan ernstig invaliderend zijn voor patiënten die ook te maken hebben met het psychologische trauma van een beroerte .

Stimulatie van de aangetaste spieren is een manier om het genezingsproces van het lichaam op gang te brengen. Het borstelen van de slappe biceps of triceps geeft bijvoorbeeld sensorische input die natuurlijke reacties van uw lichaam oproept. Het is belangrijk om alle oefeningen te begrijpen die zijn ontworpen om complicaties te minimaliseren en patiënten comfortabel te houden na een beroerte.

Wat zijn de beste behandelingen voor hypotonie en slappe verlamming?

Hoewel een beroerte ernstige neurologische schade aanricht, kunnen andere gezonde hersencellen en spieren een deel van deze schade goedmaken. In feite zit het eigen lichaam van de patiënt vol hulpmiddelen die complicaties verminderen en de kans op een nieuw stadia van herstel vergroten. Het is nooit te vroeg om het lichaam en de hersenen na een beroerte opnieuw te trainen, zelfs als patiënten nog slappe verlamming en hypotonie ervaren.

Sommige van deze oefeningen zijn bijzonder nuttig voor patiënten die de volgende fase van herstel willen ingaan:

Getroffen ledematen ondersteunen met niet-aangedane ledematen

Omdat de spieren tijdens slappe verlamming helemaal niet kunnen samentrekken, kan het nuttig zijn voor herstel om de werkende ledematen te gebruiken en zo de slappe verlamming te ondersteunen . Het uitvoeren van passieve oefeningen met uw sterkere arm om de krachten te produceren die nodig zijn om de minder sterke arm te bewegen en te manipuleren. Dit helpt spierverkorting en gewrichtsstijfheid te voorkomen. Door uw sterkere arm uw zwakkere arm te laten helpen bij veelvoorkomende activiteiten, zoals het duwen van voorwerpen op een tafel of het vastpakken van een fles, zal de arm in beweging blijven en zal het proces beginnen om de arm opnieuw te trainen om weer normaal te worden.

Passief bewegingsbereik

Passieve bewegingsoefeningen omvatten het gebruik van de sterke arm of de hulp van een verzorger om de aangedane arm of het aangedane been door een reeks bewegingen te bewegen om gewrichtscontracturen te helpen voorkomen en de gewrichtsflexibiliteit te behouden. Het is belangrijk dat patiënten deze oefeningen pijnloos doen. Er zijn veel verschillende flexie- en extensieoefeningen die u kunt doen om armherstel op te bouwen. Bekijk Fysiotherapie-oefeningen voor handige instructies en foto’s van passieve bewegingsoefeningen die je kunt doen. Klik hier om naar passieve bewegingsoefeningen te gaan


Spier facilitatie

Spierfacilitatie omvat technieken zoals; tikken, sensorische elektrische stimulatie en snelle rekoefeningen . Spierfacilitatie, vooral tikken, stimuleert effectief het proprioceptieve gevoel, spierspoeltjes, golgi-pezen, et cetera, versterkt de spieren in de aangetaste delen. Specifiek met Sensorische Elektrische Stimulatie (SES), wordt aangenomen dat het de neurale plasticiteit verbetert en hersengebieden activeert, wat helpt bij het herstel van een beroerte. Studies tonen aan dat het verstrekken van SES aan een aangetast zenuwstelsel de cortex kan primen, wat uiteindelijk leidt tot verbetering van neuroplasticiteit, motorisch herstel en functie. Het gebruik van een hulpmiddel voor sensorische elektrische stimulatie, zoals de SaeboStim Micro, is perfect voor patiënten met een beroerte in fase 1 van het herstel na een beroerte die lijden aan slappe verlamming in hun hand en pols.

Bewegingsoefeningen

Het herhaaldelijk gebruiken van de arm om taken uit te voeren is effectief voor herstel na een beroerte . Basisoefeningen doen, zoals een been strekken, een been op een bed leggen, een patiënt een stok op en neer laten manipuleren, een bal naar achteren en naar voren rollen en een hand over een tafel laten glijden, kunnen allemaal de functionele context helpen. Herhaling is de sleutel voor herstel, net zoals oefenen de sleutel is voor prestaties.

Mirror Box-Therapie 

Een spiegeldoos kan helpen bij neuroplastische veranderingen om te helpen bij het herstel van een beroerte. In een spiegeldoos plaatst de patiënt een goed ledemaat buiten de doos met een spiegel en het andere ledemaat (minder sterke) in de doos. De patiënt kijkt dan in de spiegel aan de kant met het goede ledemaat en maakt ‘spiegelsymmetrische’ bewegingen. Er is gesuggereerd dat het visualiseren en uitvoeren van symmetrische, bilaterale bewegingen, zoals deze, na een beroerte neuroplastische veranderingen in de hersenen verbetert. Door het gebruik van deze gesimuleerde visuele feedback wordt het voor de patiënt beter mogelijk om het door een beroerte getroffen ledemaat te bewegen en mogelijk los te maken vanuit mogelijk pijnlijke posities.

Mentale visualisatie

Net als in de spiegeldoos kan mentale visualisatie ook helpen bij neuroplasticiteit. Zelfs als de patiënt een gebrek aan vrijwillige spierbewegingen ervaart, kunnen ze zich deze bewegingen nog steeds voorstellen. Mentale repetitie en visualisatie van beweging kan vergelijkbare effecten hebben als het oefenen van de eigenlijke bewegingen. Het voorstellen van handbewegingen kan herstel en herverdeling van hersenactiviteit stimuleren, wat gepaard gaat met herstel van de algehele handfunctie.

Het obstakel van fase 1 van het herstel na een beroerte overwinnen

In fase 1 van het herstel van een beroerte bevindt een patiënt zich in een eerste periode van shock, slappe verlamming en is hypotonie zeer gebruikelijk. Beweging kan in deze fase erg moeilijk en pijnlijk zijn. De beste behandeling die u kunt doen, zijn enkele van deze behandelingen, maar doe ze langzaam . De meeste behandelingen van een beroerte vereisen een aantal basisbenodigdheden en de hulp van therapeuten of zorgverleners, dus zorg ervoor dat u de beste oefeningen en benodigdheden begrijpt voor elke fase van het herstelproces van een beroerte. Met de juiste voorbereiding en focus zal fase twee van de Brunnstrom-aanpak veel gemakkelijker zijn om naartoe te studeren.


Of u nu een verzorger, ergotherapeut of zelf een beroerte hebt gehad, Saebo biedt meerdere innovatieve producten. We zijn trots op onze betaalbare, gemakkelijk toegankelijke en geavanceerde oplossingen te bieden aan mensen die lijden aan een verminderde mobiliteit en functie. We hebben verschillende producten om te helpen bij het herstel- en revalidatieproces na een beroerte. Van de SaeboFlex, waarmee cliënten hun hand functioneel in de therapie of thuis kunnen integreren, tot de Saebo MAS, een dynamische armondersteuning, die gebruikt wordt om de arm te ondersteunen bij dagelijkse taken en training.

We zijn vastbesloten om te helpen bij het creëren van innovatieve producten voor het herstel van een beroerte. Bekijk al ons productaanbod of laat ons u helpen welk product voor u geschikt is .

Alle inhoud op deze blog is alleen voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd het advies van uw arts of een gekwalificeerde zorgverlener als u vragen heeft over een medische aandoening. Als u denkt dat u een medisch noodgeval heeft, bel dan onmiddellijk uw arts of 112. Vertrouwen op enige informatie die wordt verstrekt door de Saebo-website is geheel op eigen risico.

Saebo SaeboMAS